• Grey Pinterest Icon

Let’s build a greener future together, book a callback now.

MSParc,
Parc Gwyddoniaeth Menai,
Gaerwen,
Anglesey,
LL60 6AR

© 2018 Evergreen Building Design

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey LinkedIn Icon

Anglesey

Refail Newydd

09   /   01   /   2018

Scope of project

  • Design of 2 Bedroom house in Pentraeth, overlooking rolling hills and Red Wharf Bay.
  • To create an individual, modest dwelling that balances traditional design features with sustainable concepts, materials and technologies.​

Design principles

  • Traditional frontage, contemporary rear.
  • Harnessing the surrounding environment is a crucial criterion to the project and special attention will be paid to framing different views from within the house.

  • Merging the interior of the house to the external natural environment through use of large North facing glazed elements and decked areas will harness the atmosphere of the surrounding countryside and seascape.

  • Landscaped area surrounding house will be as important as internal environment in utilising space and creating interesting features that echo the surround countryside.

  • Due to North facing site, harnessing any South sun will be crucial.

  • Cabin like features will be incorporated into design.

  • A simple material palette will be adopted, potentially consisting of locally found materials such as timber, slate and stone to help merge the building with the surrounding landscape.

  • Natural materials and insulation will be used wherever possible to create a healthy internal environment.

  • Achieving an extremely well insulated thermal envelope will reduce the need for heating.

  • Hi tech solutions will be used to further minimise operational energy requirements.

North Elevation