• Grey Pinterest Icon

Let’s build a greener future together, book a callback now.

MSParc,
Parc Gwyddoniaeth Menai,
Gaerwen,
Anglesey,
LL60 6AR

© 2018 Evergreen Building Design

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey LinkedIn Icon

Anglesey

Nyth Pren

20   /   03   /   2018

The clients vision was to create a modest, sustainable two bedroom home, which harnessed the atmosphere of surrounding rural landscape. They were passionate about using passive design principles in order to minimise energy needed during occupation and were keen to adopt a fabric first approach. This meant providing extremely high levels of insulation and achieving absolute air tightness to reduce heat loss. Reducing visual impact of the house was also a key consideration as was merging the internal and external environments.

We aimed to achieve these goals by reducing the footprint of the overall habitable spaces and orientating the building as such to maximise solar gain during the winter months. A cluster formation was adopted to ensure only used spaces need to be heated and to provide a courtyard to help bring the external landscape within. Large areas of southern glazing were optimised to reduce summer overheating whilst allowing winter sun to penetrate deep into the floor plan. A minimal, natural material palette has been developed to ensure the spaces within are healthy and homely. All the while the design is focused on harnessing the views towards the Snowdonia mountain range.